Connect with us

Actueel

Winkels niet langer verplicht om contant geld aan te nemen

Avatar foto

Published

on

Contant geld is in Nederland nog altijd een wettig betaalmiddel, maar steeds meer winkels en horecagelegenheden kiezen ervoor om alleen nog cashless betalingen te accepteren. Dit betekent dat je bij zogeheten ‘pin-only’ winkels niet met munten of briefjes terechtkunt, maar verplicht moet betalen met een pinpas of mobiele betaalmethode.

Dit roept een belangrijke vraag op: is het wettelijk toegestaan om contant geld te weigeren? En wat betekent dit voor consumenten die liever of uitsluitend met cash betalen?

Contant geld steeds vaker geweigerd

De afgelopen jaren is het aantal winkels en horecagelegenheden dat geen contant geld accepteert flink toegenomen. Zelfs pretparken en andere grote uitgaansgelegenheden stappen steeds vaker over op ‘pin-only’ beleid.

Voor sommige consumenten is dit een zorgwekkende ontwikkeling. Niet iedereen beschikt over een pinpas of heeft toegang tot mobiel bankieren. Daarnaast geven sommige mensen er simpelweg de voorkeur aan om cash te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege privacyredenen of om meer grip op hun uitgaven te houden.

Mogen winkeliers contant geld weigeren?

De Nederlandse wet verplicht niemand om alle wettige betaalmiddelen te accepteren. Dit betekent dat een winkel of horecagelegenheid er zelf voor mag kiezen om contant geld niet als betaalmiddel toe te staan.

Op de website van de Rijksoverheid wordt dit heel duidelijk uitgelegd:

  • Winkeliers zijn niet verplicht om contant geld (biljetten en munten) te accepteren.
  • Ondernemers mogen er zelf voor kiezen om uitsluitend pinbetalingen of creditcards toe te staan.
  • Dit geldt ook voor andere betaalmethoden, zoals cryptovaluta of betaal-apps.
  • Wel moeten ondernemers duidelijk aangeven welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Dit kan bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.

Met andere woorden: contant geld is wettig betaalmiddel, maar dat betekent niet dat ondernemers verplicht zijn om het te accepteren.

Wat als je alleen contant geld bij je hebt?

Als een winkel aangeeft alleen pinbetalingen te accepteren, en je hebt geen pinpas of mobiel bankieren, dan is dat pech. De ondernemer is niet verplicht om een uitzondering te maken. Dit kan vervelend zijn als je ergens onverwachts contant wilt betalen en pas ter plekke ontdekt dat dit niet mogelijk is.

Consumenten die geen digitale betaalmiddelen gebruiken, moeten daarom steeds beter opletten bij welke winkels of horecazaken ze terechtkunnen met contant geld.

Extra kosten voor contante betalingen: mag dat?

Sommige winkels accepteren wél contant geld, maar rekenen hier extra kosten voor. Bijvoorbeeld omdat zij hun geldtransport of administratiekosten moeten dekken. Ook hier is de wet duidelijk:

  • Winkeliers mogen extra kosten in rekening brengen voor contante betalingen.
  • Dit moet wél vooraf duidelijk worden gecommuniceerd, zodat klanten hier rekening mee kunnen houden.

Waarom kiezen winkels voor ‘pin-only’?

Voor ondernemers zijn er verschillende redenen om geen contant geld meer te accepteren:

  • Minder kans op diefstal: Winkels zonder cash hebben minder risico op overvallen of interne diefstal.
  • Snellere transacties: Pinbetalingen gaan sneller en voorkomen wachtrijen bij de kassa.
  • Minder fouten: Contant geld vereist handmatige administratie, wat foutgevoelig is.
  • Minder kosten: Banken rekenen kosten voor stortingen van contant geld en geldtransport.
  • Gezondheid en hygiëne: Sommige ondernemers wijzen op het risico op bacteriën op briefgeld en munten.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Hoewel contant geld nog altijd een wettig betaalmiddel is, lijkt het gebruik ervan af te nemen. Steeds meer winkels en horecagelegenheden zetten in op digitale betalingen.

Toch is het onwaarschijnlijk dat contant geld helemaal verdwijnt. De overheid benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen moet kunnen blijven betalen, ook mensen die geen digitale alternatieven gebruiken.

Wat vind jij van de opkomst van pin-only winkelsDeel je mening in de reacties en laat ons weten hoe jij hier tegenaan kijkt!

Actueel

Vreselijk nieuws over Wendy van Dijk: ´Zit compleet aan de grond´

Avatar foto

Published

on

Wendy van Dijk heeft zich jarenlang gepositioneerd als een van de populairste tv-presentatrices van Nederland, maar sinds haar overstap van RTL 4 naar SBS 6 lijkt haar carrière in een neerwaartse spiraal terecht te zijn gekomen.

De presentatrice kampt niet alleen met een afname van haar salaris, maar ook haar bedrijven verkeren in ernstige financiële problemen.

Salarisverlaging en moeilijke tijden

Volgens Tina Nijkamp is het salaris van Wendy van Dijk afgelopen zomer drastisch verlaagd. Van 1,3 miljoen euro per jaar naar slechts twee ton, een enorme daling die voor Wendy een harde klap betekent.

Nijkamp stelt dat Wendy drie jaar langer mocht blijven werken bij SBS 6, maar dat er weinig ruimte was om haar carrière verder uit te bouwen, om zo het gezichtsverlies voor haar te beperken. Haar financiële situatie staat niet alleen op de werkvloer onder druk, maar ook haar persoonlijke ondernemingen blijken niet meer in de bloei van hun leven.

Financiële zorgen rondom Wendy’s bedrijven

Het lijkt niet alleen slecht te gaan met haar tv-carrière, ook haar bedrijf Wendy Multimedia verkeert in zwaar weer. Waar het eigen vermogen twee jaar geleden nog positief was, staat het nu maar liefst 131.000 euro in de min, en daarnaast is er sprake van een schuld van vier ton.

Het weekblad Weekend schrijft dat insiders zich afvragen of Wendy haar mediabedrijf nog kan redden, of dat dit, net als haar fitnessbedrijf Disq, binnenkort het faillissement zal moeten aanvragen.

Een carrière die wankelt

De situatie lijkt steeds nijpender te worden voor Wendy van Dijk. Volgens Weekend staat haar zakelijke imperium zelfs op het punt van instorten.

“Haar tv-carrière wankelt, haar bedrijven staan er slecht voor en de financiële toekomst ziet er somber uit,” meldt het weekblad. De vraag is nu of Wendy zich opnieuw kan uitvinden en haar carrière weer op de rails kan krijgen, of dat haar ster langzaam zal dimmen.

Wat nu voor Wendy?

Wendy van Dijk heeft in haar carrière al meerdere keren bewezen dat ze in staat is om zich opnieuw uit te vinden, maar de financiële en zakelijke tegenslagen van de afgelopen tijd zullen ongetwijfeld een zware dobber voor haar zijn.

De komende maanden zullen moeten uitwijzen of Wendy van Dijk het tij kan keren, of dat haar carrière in zowel de media als haar ondernemingen een definitief einde nadert.

Continue Reading