Connect with us

Actueel

Marc Coucke reageert op geruchten over blunders in Mijn Restaurant: ‘Dat is absoluut niet waar!’

Avatar foto

Published

on

Rond Mijn Restaurant doen al langer geruchten de ronde dat het programma sterk in scène zou zijn gezet. Sommige kijkers geloven zelfs dat er met scenario’s gewerkt wordt en dat de opvallende incidenten bewust worden uitgelokt. De discussie over de echtheid van het programma kwam de laatste weken weer op, wat jurylid Marc Coucke ertoe bracht om de puntjes op de i te zetten.

“Geen sprake van scripting”

Via Instagram reageerde Marc Coucke duidelijk op de kritiek. Volgens hem is er absoluut geen sprake van scripting of opgelegde situaties.

“Niks is scripted in dit programma, of opgelegd door VTM of de redactie,” schreef hij. Hij noemt voorbeelden zoals een worm op het bord, een haar in het eten, een garçon die moet overgeven, een chef die bleu chaud serveert, een rekening vol fouten, of zelfs een pompoensoepmenu. “Alles gebeurde spontaan en echt,” benadrukt Coucke.

De chaos, verrassingen en missers zouden net deel uitmaken van het authentieke karakter van het programma, waar geen manipulatie achter schuilt.

Recensenten bepalen alles zelf

Daarnaast werd ook de kritiek over de keuze van de anonieme recensenten besproken. Sommige kijkers denken dat de beslissingen van de recensenten vooraf vastliggen om de spanning te sturen. Volgens Coucke is dat absoluut niet het geval. De recensenten bepalen volledig zelf wie ze stemmen en in welke richting het verdict gaat.

Marc Coucke maakt ook duidelijk dat de jury noch de productie weet welk restaurant uiteindelijk zal afvallen. “Wie vertrekt, beslist u,” aldus Coucke. Dit houdt in dat de kijkers, en niet een script, de richting van het programma bepalen.

Kortom, voor Marc Coucke is Mijn Restaurant volledig echt, zonder enige vorm van manipulatie of vooraf bepaalde scenario’s. De kijkers kunnen gerust zijn: alles wat ze zien is spontaan en authentiek.

Actueel

Jeroen Meus verklapt groot geheim achter Dagelijkse Kost: ‘We kijken heel anders nu!’

Avatar foto

Published

on

In een nieuwe aflevering van de podcast Achter de Schermen heeft tv-chef Jeroen Meus (47) enkele verrassende details onthuld over zijn populaire kookprogramma Dagelijkse kost. Wat op televisie lijkt op een simpele, vlotte bereiding van gerechten, blijkt achter de schermen een veel complexere operatie te zijn. Meus waarschuwt zelfs: “Als ik dit vertel, ga je nooit nog op dezelfde manier kijken.”

Simultane opnames van vier gerechten

Tijdens de opnames van een aflevering worden er per dag maar liefst vier verschillende gerechten bereid. Dit klinkt misschien als een logische taakverdeling, maar in werkelijkheid is de opnamestructuur veel intensiever. “Eigenlijk draaien we die recepten simultaan door elkaar,” legt Meus uit. “Ik verwissel dus voortdurend van T-shirt, zodat we aan iets anders kunnen werken wanneer bijvoorbeeld de goulash in de oven staat.”

Een principiële keuze

Meus benadrukt dat deze aanpak niet alleen tijdswinst oplevert, maar ook een principiële keuze is. “In sommige kookprogramma’s hebben ze al een afgewerkt gerecht klaarstaan, maar daar krijg ik iets van,” zegt Meus met afkeer. “Dat is toch niet hetzelfde? Ik wil dat het gerecht dat ik in de oven steek, ook daadwerkelijk het gerecht is dat de kijker te zien krijgt.” Deze werkwijze zorgt ervoor dat de show authentieker voelt voor het publiek.

Soms loopt het mis

Toch is het niet altijd makkelijk om deze werkwijze toe te passen. “Soms loopt het mis,” geeft Meus eerlijk toe. “Het is best verwarrend, en af en toe vergeet ik wel eens van T-shirt te veranderen.” Een klein risico dat hij graag neemt om het programma zo realistisch en eerlijk mogelijk te houden.

Luchtige anekdote over zijn telefoonnummer

Naast de werkwijze op de set deelde Meus in de podcast ook een grappige anekdote over zijn telefoonnummer. Na de ophef rond een aflevering van Plat Préféré over Adolf Hitler in 2008 besloot Meus zijn nummer te veranderen, omdat hij merkte dat iedere journalist zijn privé-nummer had.

Maar wat hij niet wist, was dat zijn oude nummer werd toegewezen aan niemand minder dan muzikant en producer Jean Blaute. “Tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren sprak Jean me erover aan: ‘Zeg manneke, al uw maten bellen mij ’s nachts wakker,’” herinnert Meus zich lachend.

Door deze onthullingen krijgt Dagelijkse kost een nieuwe dimensie, en zal het publiek ongetwijfeld met andere ogen naar de volgende afleveringen kijken!

Continue Reading