Connect with us

Actueel

Horeca fel tegen nieuw rookverbod op terrassen: ‘Mag je niet eens meer rustig roken’

Avatar foto

Published

on

De lont is aangestoken in horecaland: een nieuwe maatregel uit het regeerakkoord zorgt voor woedende reacties bij cafébazen en restauranteigenaars. Vanaf volgend jaar mag er niet meer gerookt worden op terrassen. Ja, je leest het goed: ook in de buitenlucht moet die sigaret uit. En dat valt bij de horeca helemaal verkeerd.

“Wat mogen we nog wél?”

Voor veel ondernemers voelt dit als de druppel. “We zitten al jaren in een spagaat,” zegt een caféhouder uit Breda. “Eerst coronaregels, toen personeelstekorten, nu weer dit. Moet ik straks echt gaan roepen tegen m’n eigen gasten: ‘peuk uit of wegwezen’? Wat mogen we nog wél?”

Veel ondernemers vrezen dat het rookverbod op terrassen klanten gaat kosten. “Mensen komen naar het terras om te ontspannen. Voor sommige vaste gasten hoort een sigaret daar gewoon bij. En als ze dat niet meer mogen, gaan ze misschien wel naar een plek waar het wél mag. Of blijven ze gewoon thuis.”

Horeca is geen politie

Het grootste bezwaar zit ‘m in de handhaving. Wie moet dit verbod gaan controleren? Moeten horecamedewerkers nu ook rookregels gaan opleggen aan hun eigen gasten? Dat klinkt mooi op papier, maar de praktijk is anders.

“Wij zijn geen politieagenten,” zegt een restaurantuitbater gefrustreerd. “We moeten al zoveel doen: QR-codes checken, allergieën noteren, personeel trainen. En dan moeten we nu ook nog gaan vragen of iemand z’n sigaret wil doven? Daar krijg je ruzie van.”

Openlucht? Serieus?

Nog een punt van frustratie: de meeste terrassen zijn in de openlucht. Geen dak, geen muren, gewoon buiten. En dan zou een sigaret alsnog verboden zijn? “Dat gaat echt veel te ver,” klinkt het. “Binnen roken snappen we allemaal. Maar buiten, in de frisse lucht? Wat is daar nou het probleem?”

Volgens sommige horecaondernemers wordt het rookprobleem zwaar overdreven. “Als iemand op vijf meter afstand zit te roken, dan heb je daar amper last van,” zegt een ober in Amsterdam. “Het wordt allemaal zó overdreven tegenwoordig.”

Minister blijft bij zijn standpunt

De verantwoordelijke minister, Frank Vandenbroucke, blijft bij zijn beslissing. Volgens hem is het rookverbod op terrassen een logische stap richting een rookvrije generatie. Hij benadrukt dat het gaat om het beschermen van niet-rokers én het ontmoedigen van roken in het algemeen.

“We willen voorkomen dat roken de norm blijft,” zegt hij. “Ook kinderen zien mensen op terrassen zitten roken. Dat beeld moeten we doorbreken.” Hij noemt het rookverbod buiten “een kwestie van gezondheid en voorbeeldgedrag”.

Niet iedereen is tegen

Toch is er ook begrip bij sommige gasten. Een vaste terrasbezoeker vertelt: “Ik rook zelf niet, en soms vind ik het wel vies als iemand naast je een sigaret opsteekt terwijl je net aan je lunch begint. Dus ergens snap ik het wel.”

Een ander zegt: “Je moet tegenwoordig al overal rekening mee houden. Roken is ongezond, dat weten we allemaal. Misschien is het tijd om daar ook op het terras eens kritisch naar te kijken.”

Anti-rookgroepen juichen

Gezondheidsorganisaties zijn juist positief over het besluit. “Dit is een fantastische stap,” zegt een woordvoerder van een anti-rookstichting. “De horeca had ooit ook moeite met het binnenrookverbod, maar nu is dat de normaalste zaak van de wereld. Datzelfde gaat ook gebeuren met roken op terrassen.”

Ze wijzen erop dat passief meeroken wél degelijk schadelijk is, ook buiten. Zeker voor kinderen, zwangere vrouwen of mensen met astma. “Buiten rookt die rook ook gewoon je richting in,” klinkt het. “Het is geen onschuldig dampje.”

Onduidelijkheid over handhaving

Een ander probleem: wie gaat dit straks echt controleren? Wordt het aan de politie overgelaten? Gemeentelijke handhavers? Of is het de taak van de horeca zelf om rokers aan te spreken?

Tot nu toe is daar nog geen duidelijk antwoord op. En dat maakt horeca-uitbaters zenuwachtig. “Straks krijgen wij de boetes als iemand tóch rookt. Of moeten we onze gasten gaan wegsturen,” zegt een restauranteigenaar. “Dat gaat dus niet werken.”

Speciale rookzones?

Sommige ondernemers hopen dat er nog ruimte is voor compromis. Bijvoorbeeld door op grotere terrassen aparte rookgedeeltes in te richten, ver weg van andere tafels. “Dan houd je rokers én niet-rokers tevreden,” zegt een caféhouder. “Iedereen blij. Maar het lijkt erop dat er nul flexibiliteit is.”

Wat betekent dit voor het terrasgevoel?

Het klassieke beeld van een zonnig terras, een koud biertje en een ontspannen sigaret verdwijnt dus waarschijnlijk uit het straatbeeld. En dat doet best wat met het gevoel van ‘vrijheid’ op het terras.

“Het is weer een stukje sfeer dat verdwijnt,” zegt een barman in Utrecht. “Voor veel mensen is dat peukje gewoon onderdeel van het genieten. Haal je dat weg, dan voelt het minder losjes allemaal.”


Conclusie: horeca zit met de handen in het haar

Het rookverbod op terrassen is een feit, maar de uitvoering laat nog veel vragen open. De horeca voelt zich overvallen, belast en niet gehoord. Voor veel ondernemers is dit weer een extra regel bovenop een stapel die al veel te hoog is.

Of de maatregel écht effect gaat hebben op de volksgezondheid, zal de tijd moeten uitwijzen. Wat nu al duidelijk is: de frustratie in de sector is groot, en de roker op het terras lijkt definitief op z’n retour.

Actueel

Het echte salaris van paus Leo XIV: Hoeveel verdient de eerste Amerikaanse paus?

Avatar foto

Published

on

Wat verdient de paus eigenlijk? De verrassend sobere realiteit achter het Vaticaanse leiderschap

Met de benoeming van Robert Francis Prevost tot de eerste Amerikaanse paus – paus Leo XIV – is de wereld opnieuw nieuwsgierig naar de invulling van het pausdom. Eén vraag duikt daarbij regelmatig op: hoeveel verdient de paus eigenlijk? Het antwoord is eenvoudiger dan velen verwachten.


Een van de machtigste mannen ter wereld, maar zonder salaris

Hoewel de paus wordt gezien als een van de invloedrijkste personen ter wereld, zowel spiritueel als politiek, ontvangt hij geen traditioneel salaris. De functie van paus wordt volledig gefaciliteerd door het Vaticaan, dat voorziet in huisvesting, vervoer, gezondheidszorg, voeding en beveiliging.

Paus Leo XIV volgt daarmee de eeuwenoude traditie waarin het geestelijk leiderschap niet draait om geld, maar om dienstbaarheid. Zijn voorganger, paus Franciscus, stond bekend om zijn eenvoudige levensstijl en weigerde ieder persoonlijk inkomen. In dat licht zal ook Leo XIV naar verwachting kiezen voor soberheid en nederigheid.


Wat als de paus wél betaald zou worden?

Er zijn schattingen dat het pausdom een symbolisch bedrag van zo’n €2.500 per maand zou vertegenwoordigen – meer een toelage dan een salaris. Toch maakt geen enkele paus aanspraak op deze vergoeding. De volledige kosten van levensonderhoud worden gedragen door het Vaticaan, zodat de paus zich volledig kan wijden aan zijn spirituele rol.


De nalatenschap van paus Franciscus: eenvoud boven status

Paus Franciscus gaf tijdens zijn ambtsperiode (2013–2025) regelmatig blijk van zijn nuchtere benadering. Zo schonk hij een geschonken Lamborghini van bijna een miljoen dollar aan het goede doel door deze te laten veilen. Ook koos hij ervoor te wonen in het bescheiden Domus Sanctae Marthae in plaats van in het imposante Apostolisch Paleis.

Het voorbeeld van Franciscus is gebaseerd op de filosofie van Sint Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de armen. Paus Leo XIV lijkt zich aan datzelfde gedachtegoed te willen spiegelen.


Geen persoonlijk vermogen, wel middelen ten dienste van anderen

Hoewel een paus dus geen traditioneel vermogen opbouwt, beschikt hij wel over aanzienlijke middelen. Deze zijn echter niet bedoeld voor persoonlijk gebruik, maar dienen om projecten, hulpverlening en het dagelijks functioneren van het Vaticaan mogelijk te maken.

Zo schonk paus Franciscus bijvoorbeeld 215.000 dollar aan hulp voor gedetineerden in Rome. Schattingen van het ‘nettovermogen’ van de paus gaan uit van ongeveer 12 miljoen dollar, maar dit bestaat vooral uit toegang tot Vaticaanse middelen.


De financiële huishouding van het Vaticaan

Het Vaticaan genereert inkomsten uit verschillende bronnen: toerisme, museumbezoeken, donaties en opbrengsten uit investeringen. Eén van de bekendste donatiekanalen is Peter’s Pence, een wereldwijde inzamelingsactie onder katholieken. Deze levert jaarlijks naar schatting 25 miljoen dollar op, vooral uit landen als de VS, Duitsland en Italië.

Toch heeft ook het Vaticaan financiële zorgen. In 2023 werd een tekort van 90 miljoen dollar gemeld. Om deze problemen aan te pakken, kondigde paus Franciscus in 2021 loonsverlagingen aan voor topgeestelijken binnen het Vaticaan, waaronder kardinalen en bisschoppen.


Meer dan geld: spirituele rijkdom

Hoewel de paus niet betaald wordt in conventionele zin, beschikt hij over alles wat hij nodig heeft om zijn taak te vervullen. De pauselijke rol wordt gekenmerkt door dienstbaarheid, eenvoud en toewijding aan anderen.

De benoeming van een Amerikaanse paus, Leo XIV, zal wereldwijd op de voet gevolgd worden. Toch herinnert zijn rol ons eraan dat het pausdom bovenal een geestelijke functie is – geworteld in zorg, bescheidenheid en verantwoordelijkheid, niet in materiële rijkdom.

Continue Reading