Connect with us

Lifestyle

Is een glas rode wijn per dag drinken nu echt gezond? Wetenschap geeft antwoord

Avatar foto

Published

on

Rode wijn staat vaak bekend als een drankje met gezondheidsvoordelen, zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten, dementie en longkanker. Toch blijft het Voedingscentrum bij het advies om helemaal geen alcohol te drinken. Hoe zit dat precies?

De Franse Paradox

Een bekend fenomeen in de voedingswetenschap is de ‘Franse Paradox’: Fransen genieten dagelijks van calorierijke gerechten zoals brie, foie gras en vleeswaren, maar sterven minder vaak aan hart- en vaatziekten dan andere Europeanen. Dit opmerkelijke verschil wordt door sommige wetenschappers toegeschreven aan hun regelmatige consumptie van rode wijn.

Wat is Resveratrol?

De stof resveratrol, een antioxidant die voorkomt in de schil van rode en paarse druiven, lijkt een sleutelrol te spelen. Traditioneel wordt resveratrol in Aziatische geneeskunde gebruikt vanwege de gunstige effecten op hart- en bloedvaten. Deze stof is voornamelijk aanwezig in rode wijn en wordt gezien als een mogelijke verklaring voor de Franse Paradox. Echter, wetenschappers zijn het niet eens over de werkelijke gezondheidsvoordelen van resveratrol in wijn.

Twijfels en Gebrek aan Bewijs

Hoewel onderzoeken aantonen dat gematigde wijndrinkers minder vaak sterven aan hartziekten, is het onduidelijk of dit door de wijn zelf komt. Niet-drinkers hebben vaak andere redenen voor hun keuze, zoals een geschiedenis van verslaving of gezondheidsproblemen. Dit maakt het lastig om de effecten van rode wijn volledig te isoleren van andere leefstijlkeuzes. Bovendien blijkt alcohol, ook in kleine hoeveelheden, schadelijke effecten te hebben die mogelijk zwaarder wegen dan de voordelen van resveratrol.

Het Advies van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum raadt af om rode wijn te drinken voor de gezondheid, omdat de schadelijke effecten van alcohol waarschijnlijk niet opwegen tegen de potentiële voordelen. Hoewel één tot anderhalf glas rode wijn per dag waarschijnlijk niet ernstig schadelijk is, is het geen gezondheidsadvies.

Welke Wijn Kies je?

Mocht je toch af en toe willen genieten van een glas rode wijn, dan kies je best voor een wijn met een rijke smaak en matig alcoholpercentage. Vivino heeft bijvoorbeeld een lijst met aanbevolen wijnen voor een aangename en bewuste keuze.

Conclusie: Rode wijn mag dan geen wondermiddel zijn, maar een matig glas kan weinig kwaad.

Actueel

Dionne Stax geeft ontroerende update over het moederschap: ´Dit is echt onwijs!´

Avatar foto

Published

on

Dionne Stax (39) is volop aan het genieten van het moederschap, zo vertelde ze dinsdag tegen het ANP. Ze werd zes weken geleden moeder van een dochtertje, Lexie, en ze is vol bewondering over haar groei.

 

“Lexie groeit goed en ik moest laatst alweer wat kleertjes uit de kast halen waar ze niet meer in past. Het is een mooie ontdekkingsreis,” aldus Dionne.

Opnames voor Het Hoge Noorden

Ondanks haar verlof is Dionne toch op televisie te zien. Ze maakte opnames voor het tweede seizoen van Het Hoge Noorden, dat dinsdagavond van start ging op NPO1.

In het programma volgt Dionne een jaar lang Nederlanders die de stap naar de Scandinavische wildernis zetten voor avontuur. “Het is een compleet ander leven in de winterse kou. Ik volg tijdens de serie meerdere mensen, gezinnen en koppels,” vertelt ze.

Inspiratie uit de Scandinavische Wildernis

Dionne kreeg een uniek kijkje in het leven van mensen die naar Noorwegen, Zweden en Spitsbergen zijn vertrokken. Ze is vooral geraakt door hoe deze mensen meer op de natuur zijn aangewezen en teruggaan naar de eenvoud van het leven.

“Dat spreekt mij ook wel aan,” zegt Dionne. Ook de flexibiliteit van de kinderen in de serie, die zich snel aanpassen en de taal onder de knie krijgen, vond ze bijzonder. “Ze zijn totaal Scandinavisch geworden.”

Verbinding met de Natuur

Tijdens de opnames was Dionne zelf in verwachting, en ze was onder de indruk van een kinderopvang die sterk verbonden is met de natuur.

“Daar is een ietwat andere instelling,” legt ze uit. “Als een kindje valt en een blauwe plek krijgt, is het vallen en opstaan. Dat sprak me erg aan. Een kind moet een kind zijn.” Dionne koos in Nederland voor een opvang die deze Scandinavische benadering omarmt.

 

Continue Reading