Connect with us

Actueel

Farah (25): “Ik ben klaar met de ‘verplichte gezelligheid’ rond kerst op werk, het past niet bij mijn geloof”

Avatar foto

Published

on

Farah (25) voelt druk om mee te doen met kersttradities op het werk: “Het past niet bij mijn geloof”

De feestdagen staan vaak in het teken van gezelligheid en samenzijn, maar voor Farah (25) brengen ze vooral ongemakkelijke situaties met zich mee. De jaarlijkse “verplichte gezelligheid” rondom kerst, zowel in de samenleving als op de werkvloer, botst met haar geloofsovertuiging. Als moslim voelt Farah zich steeds meer een buitenstaander in een tijd waarin kerst een dominante rol speelt.


Kerst op het werk: een ongemakkelijk gevoel

“Elk jaar begint het al in november,” vertelt Farah. “Overal verschijnen kerstbomen en lichtjes, en mensen beginnen af te tellen naar de feestdagen. Dat is prima voor wie er blij van wordt, maar voor mij voelt het alsof je verplicht wordt om mee te doen.”

Farah legt uit dat deze sociale druk ook op de werkvloer merkbaar is. De uitnodigingen voor kerstborrels, versierde kantoren en gezamenlijke kerstvieringen geven haar een ongemakkelijk gevoel. “Ik vier geen kerst en het heeft geen enkele betekenis voor mij. Maar er wordt van je verwacht dat je meedoet, lacht en ‘gezellig’ bent. Het voelt oneerlijk dat mijn keuze niet vanzelfsprekend wordt geaccepteerd.”


Kersttradities en geloofsovertuiging

Farah benadrukt dat haar ongemak voortkomt uit haar geloofsovertuiging. “Als moslim vier ik geen kerst, ik versier mijn huis niet en ik wens mensen ook geen fijne kerst, omdat dat niet past bij mijn geloof. Dat betekent niet dat ik anderen hun feest niet gun, maar ik wil trouw blijven aan mijn eigen overtuigingen.”

Het lastigste voor Farah is de sociale druk die met de feestdagen gepaard gaat. “Als ik zeg dat ik niet wil deelnemen aan een kerstborrel, krijg ik vaak rare blikken of opmerkingen zoals: ‘Ach, het is maar voor de gezelligheid.’ Maar voor mij is het meer dan dat. Mijn geloof staat op de eerste plaats, en ik wil geen dingen doen die daar tegenin gaan.”


Grenzen aangeven op de werkvloer

Hoewel Farah probeert haar grenzen duidelijk te maken, merkt ze dat dit vaak lastig is. “Het voelt alsof mensen niet begrijpen waarom ik me niet prettig voel bij kerstactiviteiten. Sommige collega’s zien het als een excuus om samen te komen en vinden dat ik me aanstel als ik aangeef dat ik niet wil deelnemen.”

De reacties die Farah krijgt, variëren van begripvol tot ronduit bot. “Sommige collega’s zeggen dat ik ongezellig ben of het anderen niet gun, maar dat is helemaal niet zo. Ik wil gewoon trouw blijven aan mijn overtuigingen zonder dat ik telkens dezelfde discussie hoef te voeren.”


Diversiteit op de werkvloer

Farah hoopt dat er meer aandacht komt voor diversiteit en respect voor verschillende overtuigingen op de werkvloer. “Ik wil niet dat kerst verdwijnt, begrijp me niet verkeerd. Maar het zou fijn zijn als er meer ruimte komt voor andere overtuigingen. Niet iedereen voelt zich thuis bij dezelfde tradities, en dat moet gerespecteerd worden.”

Volgens Farah zou het helpen als werkgevers meer aandacht besteden aan inclusiviteit tijdens de feestdagen. “Waarom geen neutrale eindejaarsviering waarin iedereen zich welkom voelt, ongeacht geloof of achtergrond? Dat zou een stap in de goede richting zijn.”


Blijven trouw aan jezelf

Ondanks de ongemakkelijke situaties blijft Farah vasthouden aan haar eigen normen en waarden. “Het is niet altijd makkelijk om de enige te zijn die iets niet viert, maar ik vind het belangrijk om dicht bij mezelf en mijn geloof te blijven, ook al begrijpen anderen dat niet altijd.”

Farah merkt dat ze soms het gevoel heeft dat ze zichzelf moet verdedigen, terwijl ze gewoon haar eigen keuzes maakt. “Het zou fijn zijn als ik me niet constant hoef uit te leggen. Mijn keuze om geen kerst te vieren is net zo waardevol als de keuze van anderen om het wel te doen.”


Een boodschap van begrip

Farah hoopt dat haar verhaal bijdraagt aan meer bewustzijn en begrip voor mensen met verschillende overtuigingen. “Ik wil niet dat mensen denken dat ik anti-kerst ben of anderen iets misgun. Ik wil alleen dat mijn grenzen worden gerespecteerd. Het gaat om wederzijds begrip, en ik hoop dat dat ooit vanzelfsprekend wordt.”

Met de feestdagen in aantocht pleit Farah voor een open gesprek over inclusiviteit en respect op de werkvloer. “Het draait niet om het wegnemen van tradities, maar om ruimte creëren voor iedereen. We leven in een diverse samenleving, en dat mag gevierd worden op een manier waarbij niemand zich buitengesloten voelt.”


Kerst in een diverse samenleving

Farah’s verhaal benadrukt de uitdagingen waarmee mensen met andere overtuigingen te maken krijgen in een samenleving waarin kerst een dominante rol speelt. Haar ervaring roept belangrijke vragen op over hoe we inclusiviteit in de praktijk kunnen brengen, zowel op de werkvloer als daarbuiten.

In een tijd waarin saamhorigheid en respect centraal zouden moeten staan, hoopt Farah dat haar boodschap wordt gehoord: dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht welke feestdagen ze vieren.

Actueel

Vreselijk nieuws over Wendy van Dijk: ´Zit compleet aan de grond´

Avatar foto

Published

on

Wendy van Dijk heeft zich jarenlang gepositioneerd als een van de populairste tv-presentatrices van Nederland, maar sinds haar overstap van RTL 4 naar SBS 6 lijkt haar carrière in een neerwaartse spiraal terecht te zijn gekomen.

De presentatrice kampt niet alleen met een afname van haar salaris, maar ook haar bedrijven verkeren in ernstige financiële problemen.

Salarisverlaging en moeilijke tijden

Volgens Tina Nijkamp is het salaris van Wendy van Dijk afgelopen zomer drastisch verlaagd. Van 1,3 miljoen euro per jaar naar slechts twee ton, een enorme daling die voor Wendy een harde klap betekent.

Nijkamp stelt dat Wendy drie jaar langer mocht blijven werken bij SBS 6, maar dat er weinig ruimte was om haar carrière verder uit te bouwen, om zo het gezichtsverlies voor haar te beperken. Haar financiële situatie staat niet alleen op de werkvloer onder druk, maar ook haar persoonlijke ondernemingen blijken niet meer in de bloei van hun leven.

Financiële zorgen rondom Wendy’s bedrijven

Het lijkt niet alleen slecht te gaan met haar tv-carrière, ook haar bedrijf Wendy Multimedia verkeert in zwaar weer. Waar het eigen vermogen twee jaar geleden nog positief was, staat het nu maar liefst 131.000 euro in de min, en daarnaast is er sprake van een schuld van vier ton.

Het weekblad Weekend schrijft dat insiders zich afvragen of Wendy haar mediabedrijf nog kan redden, of dat dit, net als haar fitnessbedrijf Disq, binnenkort het faillissement zal moeten aanvragen.

Een carrière die wankelt

De situatie lijkt steeds nijpender te worden voor Wendy van Dijk. Volgens Weekend staat haar zakelijke imperium zelfs op het punt van instorten.

“Haar tv-carrière wankelt, haar bedrijven staan er slecht voor en de financiële toekomst ziet er somber uit,” meldt het weekblad. De vraag is nu of Wendy zich opnieuw kan uitvinden en haar carrière weer op de rails kan krijgen, of dat haar ster langzaam zal dimmen.

Wat nu voor Wendy?

Wendy van Dijk heeft in haar carrière al meerdere keren bewezen dat ze in staat is om zich opnieuw uit te vinden, maar de financiële en zakelijke tegenslagen van de afgelopen tijd zullen ongetwijfeld een zware dobber voor haar zijn.

De komende maanden zullen moeten uitwijzen of Wendy van Dijk het tij kan keren, of dat haar carrière in zowel de media als haar ondernemingen een definitief einde nadert.

Continue Reading