Connect with us

Actueel

Vreselijk nieuws bij afscheid Jonnie Boer

Avatar foto

Published

on

Afscheid van topchef Jonnie Boer in De Librije: een eerbetoon vol klasse, emotie en symboliek

In het hart van Zwolle werd donderdag op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Jonnie Boer, de vermaarde chef-kok die zijn leven wijdde aan smaak, gastvrijheid en innovatie in de keuken. In zijn eigen restaurant, het wereldberoemde De Librije, kwamen familie, vrienden, collega’s en prominenten bijeen om hem de laatste eer te bewijzen.

Boer 0verleed vorige week woensdag onverwacht op Bonaire, op 60-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een longembolie. Zijn 0verlijden bracht een schok teweeg in de culinaire wereld, maar ook ver daarbuiten. Wat donderdag volgde was een afscheid dat perfect aansloot bij wie hij was: warm, kleurrijk, eigenzinnig en tot in detail verzorgd.


De Librije als decor voor een uniek afscheid

Niet eerder werd in Nederland een chef-kok op deze manier herdacht: in zijn eigen restaurant, waar hij zijn levenswerk had opgebouwd samen met zijn vrouw Thérèse Boer. De deuren van De Librije gingen donderdagochtend open voor een select gezelschap dat Jonnie van dichtbij had gekend – in de keuken, aan tafel, of als vriend.

Bij aankomst werden gasten verwelkomd door personeel van De Librije en chef-kok Nelson Tanate, die ooit als stagiair begon onder Jonnie, en inmiddels mede-eigenaar is van het enige Nederlandse restaurant met drie Michelinsterren. Samen met de kinderen van Jonnie en Thérèse – Jimmie en Isabelle – leidt hij het bedrijf voort.

Voor de gelegenheid was de binnenstad van Zwolle deels afgesloten. Straten rond de Assiestraat en Diezerpoortenplas gingen dicht voor verkeer, de parkeergarage op het Noordereiland werd deels gereserveerd voor genodigden. Beveiligers en verkeersregelaars zorgden voor een respectvolle en rustige ontvangst.


Een kist die sprak: graffitikunst, symboliek en persoonlijkheid

Centraal in De Librije stond de opbaarkist van Jonnie Boer – niet traditioneel zwart of donkerbruin, maar kleurrijk beschilderd in graffitistijl. Een visueel eerbetoon aan zijn creativiteit, zijn lef, en zijn vermogen om altijd buiten de lijntjes te denken. De kist was een statement, net als de man die erin lag.

Aan de zijkant stond een ingelijste zwart-witfoto van Johan Cruijff, voorzien van handtekeningen. Cruijff was een grote inspiratiebron voor Jonnie, zowel in denken als in doen. Daarnaast lagen er persoonlijke voorwerpen rondom de kist: bokshandschoenen, een vishengel met molen, en flessen wijn – subtiele verwijzingen naar zijn passies buiten de keuken.

Op de kist lag ook een bloemenkrans van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een teken van nationale waardering voor de chef die de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zette.


Afscheid met een glas in de hand

Gasten kregen bij aankomst de mogelijkheid om op hun eigen manier afscheid te nemen. Sommigen hieven een glas witte wijn bij het portret van Jonnie aan de ingang van het restaurant, anderen verkozen een stil moment met een glas water. Er werd niet formeel gesproken, maar de stilte sprak boekdelen.

De sfeer was ingetogen, met ruimte voor herinneringen en onderlinge gesprekken. Mensen die met Jonnie hadden gewerkt, met hem hadden gegeten of samen avonturen beleefden, vonden elkaar in verhalen en gedeeld verdriet. De liefde voor Jonnie en zijn werk was tastbaar.


Bekende gezichten uit de culinaire wereld en daarbuiten

Onder de aanwezigen waren grote namen uit de gastronomie, zoals Herman den Blijker, maar ook andere bekende Nederlanders die op een of andere manier met Jonnie verbonden waren. Namen als Jaap StamHumberto TanJan SlagterJack van Gelder en Martijn Krabbé – die ernstig ziek is – lieten zich zien en toonden hun respect.

Ook burgemeester Peter Snijders van Zwolle was een van de eerste gasten die arriveerde. Hij noemde Jonnie “een ambassadeur voor Zwolle, een pionier, en bovenal een goed mens”.

Vanuit de Zwolse gemeenschap waren veel ondernemers en bekenden aanwezig, een teken dat Jonnie niet alleen nationaal, maar ook lokaal diep geworteld was.


Een brief uit stilte: het gezin spreekt via beeld

In eerste instantie waren Thérèse, Jimmie en Isabelle niet zichtbaar bij de ceremonie. Op een groot portret van Jonnie stond te lezen:

“Wat ontzettend fijn dat jullie hier zijn om afscheid te nemen van Jonnie. Wij blijven vandaag achter de schermen, maar krijgen alles op afstand mee.”

Deze beslissing werd gerespecteerd. Rouw kent geen vaste vorm, en dit gebaar paste bij de ingetogen kracht van het gezin. Later op de dag verscheen het drietal alsnog bij De Librije – stil, krachtig, en zichtbaar geraakt door de liefdevolle sfeer.

De kist werd in de loop van de ochtend uit De Librije gedragen, waarna de uitvaart in besloten kring plaatsvond.


De kracht van een chef die méér was dan zijn werk

Hoewel Jonnie Boer vooral bekend was als chef en restaurateur, werd tijdens het afscheid duidelijk dat zijn betekenis veel verder reikte. Hij was een mentor voor jonge chefs, een vriend voor vele collega’s, een ondernemer met visie en een vaderfiguur in zijn vakgebied.

Zijn creatieve geest, zijn nuchtere houding en zijn oprechte betrokkenheid bij mensen maakten hem geliefd in alle lagen van de samenleving. Hij bouwde aan meer dan een restaurant – hij bouwde aan een gemeenschap, waarin smaak, aandacht en kwaliteit centraal stonden.


Een afscheid dat recht doet aan een rijk leven

Het afscheid van Jonnie Boer was precies wat het moest zijn: persoonlijk, eigenzinnig en vol respect. Geen overdaad, maar wel doordachte symboliek. Geen show, maar wel zichtbaar vakmanschap – zelfs in het rouwproces.

Dat hij werd herdacht in zijn eigen keuken, omringd door mensen die hem écht kenden, maakt het moment uniek. Dit was geen publieke show, maar een liefdevol ritueel in de geest van Jonnie zelf: warm, creatief, met oog voor detail én voor de mensen om hem heen.


Een nalatenschap die blijft leven

Hoewel Jonnie Boer fysiek niet meer onder ons is, leeft zijn gedachtegoed voort. In De Librije, die onder leiding van zijn kinderen en Nelson Tanate verdergaat. In de chefs die hij inspireerde. In de boeken, gerechten en momenten die mensen met hem deelden.

Zijn d00d voelt als een gemis, maar zijn leven als een cadeau – aan Zwolle, aan de gastronomie, aan Nederland. Zoals één van de gasten het verwoordde bij het verlaten van De Librije:

“Jonnie kookte niet alleen met ingrediënten, hij kookte met hart. En dat proef je nog steeds.”

Actueel

Dochter (10) van Anke Buckinx met grote spoed opgenomen in ziekenhuis

Avatar foto

Published

on

Maandag kreeg Anke Buckinx, de bekende radio- en tv-presentatrice, een telefoontje dat haar meteen uit haar routine haalde. Haar dochter Lou (10) was van de trap gevallen op school en had veel pijn. De zorgwekkende oproep bracht de hele familie in rep en roer, en Anke deelde het verontrustende verhaal in haar ochtendshow bij Joe.

Telefoontje vlak voor opnames

Na haar ochtenduitzending stond Anke nog opnames gepland voor TV Limburg, die om 13 uur zouden beginnen. Maar net voor de opnames, op het allerlaatste moment, kreeg ze het telefoontje van juf Sarah. Lou had haar evenwicht verloren en was van de trap gevallen.

“Vijf minuten voor de opnames kreeg ik plots telefoon van juf Sarah: Lou was van de trap gevallen op school,” vertelt Anke. Ze was meteen ongerust en werd compleet van slag door het nieuws, vooral omdat Lou aangeeft veel pijn te hebben.

Rustig blijven en plannen maken

De presentatrice besloot haar vriend Tom, die thuiswerkt, in te schakelen. “Ik heb toen mijn vriend Tom gebeld. Hij werkt van thuis uit en is haar gaan ophalen. Zo kon ik mijn opnames nog afwerken en daarna meteen naar de spoed vertrekken,” zegt Anke. Ondanks de zorgen die ze had, lukte het haar om rustig door te werken en de geplande opnames af te maken, alvorens naar het ziekenhuis te gaan.

Lang wachten in het ziekenhuis

Gelukkig viel de schade mee. In het ziekenhuis bleek dat Lou niets gebroken had, maar wel een verrekking had opgelopen. “Ze heeft niets gebroken,” vertelde Anke opgelucht. “Maar ze heeft wel een verrekking opgelopen. We hebben daar lang moeten wachten en het voelde echt als honderd jaar, maar uiteindelijk mochten we naar huis.”

Op krukken naar schoolreis

Hoewel Lou geen ernstig letsel had, moest ze wel krukken gebruiken om haar been te ontlasten. Dit gebeurde net voor haar schoolreis, wat de situatie enigszins ongemakkelijk maakte. “Dat zal dus op krukken zijn,” zei Anke met een mengeling van humor en medelijden. Ze toonde haar zorg en liefde voor Lou, maar met een glimlach, wetende dat haar dochter haar avontuur op schoolreis ondanks de tegenslag toch zal kunnen maken.

De zorgen voor Lou zijn gelukkig voorbij, maar Anke’s verhaal toont hoe onverwachte gebeurtenissen het dagelijks leven van een druk gezin kunnen beïnvloeden. Het was voor Anke een pittige dag, maar gelukkig zijn moeder en dochter weer op adem gekomen na de angstige ervaring.

Continue Reading