Actueel
BN´ers krijgen straf voor Manuela Kemp-posts: ´Allemaal narcisten!´

Radiocolumnist Patrick Kicken heeft flink wat kritiek op de manier waarop sommige BN’ers omgaan met het overlijden van Manuëla Kemp. Volgens Kicken is het gebruikelijk dat na het overlijden van een bekend persoon, vooral BN’ers, foto’s met de overledene delen op social media, vaak vergezeld van emotionele teksten. Deze zelfpromotie stuit hem tegen de borst.
Zelfbevlekkerij en Narcisme
Patrick begrijpt niet waarom sommige bekende Nederlanders snel hun foto’s met de overledene opduikelen en delen met de wereld.
“Wat is dat toch, dat wanneer een bekend iemand net overleden is, mensen niet weten hoe snel ze een foto moeten vinden waarop ze samen op staan, om die dan op social media te zetten?” schrijft hij bij Spreekbuis. Hij beschouwt dit gedrag als een manier om het moment op hun eigen persoon te betrekken, wat hij omschrijft als “How can I make this about me?”
Het ‘Blauwe Maandag’-Fenomeen
Kicken wijst erop dat veel BN’ers zich ineens heel dichtbij de overledene voelen, ook al hadden ze deze persoon slechts oppervlakkig gekend.
Hij noemt dit gedrag vooral typerend voor de media, waar mensen proberen de overledene en hun eigen ‘relatie’ tot hen te benutten voor zelfverheerlijking. Dit fenomeen was volgens hem ook duidelijk te zien na de dood van Peter R. de Vries, waarbij verschillende mensen snel met herinneringen en foto’s naar buiten kwamen.
Respect Tonen, Niet Zelfpromotie
Patrick Kicken vindt dit gedrag onsmakelijk en vraagt BN’ers om respect te tonen voor de overledene, in plaats van de situatie te gebruiken voor persoonlijke gain. “Laat die zelfbevlekkerij achterwege,” voegt hij toe, en hij roept mensen in de media op om hun narcisme niet op de voorgrond te plaatsen, maar oprecht respect te tonen voor de overledene.

Actueel
Grote ophef om bizarre reactie van Gordon onder babynieuws-post Suzan & Freek

Suzan & Freek maken geslacht baby bekend – maar opmerking van Gordon zet kwaad bloed
Suzan & Freek hebben vandaag op Instagram gedeeld dat ze in verwachting zijn van een jongetje. Het koppel, dat de harten van Nederland heeft veroverd met hun muziek én hun liefde voor elkaar, ontving meteen een golf aan warme reacties van fans en bekende Nederlanders. Toch was niet elke felicitatie even welkom. Vooral een reactie van Gordon zorgde voor de nodige opschudding.
Suzan straalt: “Een kleine Freek in mijn buik”
Het nieuws werd op tedere wijze gedeeld. Suzan postte een foto waarop ze haar hand liefdevol op haar buik legt, met daarbij de tekst:
“We hoorden vandaag dat je een jongen bent, en dat voelt zo speciaal en kloppend 💙 Een kleine Freek in mijn buik, dat maakt mij heel gelukkig!”
Op een tweede foto is te zien hoe het stel al vooruitdenkt: er staat een piepkleine gitaar klaar voor hun toekomstige zoon. Een knipoog naar de muzikale toekomst van hun kindje, wellicht?
Het bericht raakte een snaar bij hun volgers, die massaal hun gelukswensen achterlieten. Ook tal van BN’ers spraken hun bewondering en blijdschap uit. Maar één reactie viel totaal verkeerd.
De opmerking van Gordon: humor of misplaatst?
Onder het bericht plaatste Gordon de volgende reactie:
“Hoe meer jongens hoe beter 😂😂😂!”
Hoewel de zanger het wellicht als luchtige grap bedoelde, kwam het bij veel mensen totaal verkeerd binnen. Onder zijn reactie verschenen al snel tientallen berichten van volgers die zich stoorden aan zijn formulering.
“Dit is echt bijzonder ongepast,” schrijft iemand. Een ander reageert fel: “Kun je dit niet gewoon eens over een ander laten gaan zonder jezelf weer in het middelpunt te zetten?”
Een verzoek om de opmerking te verwijderen bleef onbeantwoord – het bericht van Gordon staat uren later nog altijd online. Of hij het uiteindelijk weghaalt, is onduidelijk, maar het lijkt er niet op dat hij daarop van plan is in te gaan.
Tere situatie door Freeks gezondheid
De gevoeligheid rondom het bericht is extra groot, omdat het nieuws over de baby komt in een intens emotionele periode voor Suzan & Freek. Vorige maand maakte het stel namelijk bekend dat Freek ongeneeslijk ziek is. Bij de 32-jarige zanger is longkanker vastgesteld, en de ziekte is inmiddels uitgezaaid.
In een emotionele post deelden ze destijds:
“We hebben goed nieuws en slecht nieuws. We verwachten een kindje. Maar Freek is ook ziek.”
Sindsdien is Freek begonnen met levensverlengende medicatie, die hem inmiddels wat verlichting geeft. Zo is zijn benauwde hoest verdwenen, is hij weer iets aangekomen en voelt hij zich – naar omstandigheden – goed genoeg om opnieuw op te treden.
Het duo maakte onlangs bekend deze zomer tóch weer het podium te betreden. Ze zijn binnenkort te zien op Concert at Sea en later in augustus ook op het Strand Festival in Utrecht. Er was een ware run op kaarten, wat bewijst hoeveel warmte en steun er nog altijd leeft onder hun fans.
De impact van woorden
Juist omdat deze zwangerschap wordt beleefd tegen de achtergrond van een onzekere toekomst, zijn veel mensen extra gevoelig voor de toon van publieke reacties. Voor veel volgers is het nieuws van een jongetje een lichtpuntje – een tastbaar teken van hoop en nieuw leven, ondanks de zorgen die meespelen.
Dat maakt de reactie van Gordon des te pijnlijker voor sommigen. Hoewel hij bekendstaat om zijn uitgesproken karakter en vaak flamboyante humor, vinden veel mensen dat hij in dit geval een grens overschreed.
“Soms is stilte krachtiger dan een grapje, zeker bij zulk kwetsbaar nieuws,” merkt een volger op. Iemand anders zegt: “Gun hen dit geluksmoment zonder platitudes. Het is niet jouw podium vandaag.”
Vrijheid van meningsuiting versus gepaste empathie
Niet iedereen vindt de opmerking schokkend. Enkele volgers nemen het op voor Gordon en wijzen erop dat zijn woorden waarschijnlijk luchtig bedoeld waren. “We kennen hem toch? Gordon bedoelt het vast goed,” luidt een tegenreactie. Maar het merendeel van de stemmen onder het bericht is kritisch.
De discussie die hieruit voortvloeit is breder dan alleen deze situatie. Hoe gaan we als publiek – en zeker als BN’er – om met het delen van reacties op intiem nieuws? Wanneer is een grap op z’n plaats, en wanneer is het beter om even stil te blijven en alleen mee te leven?
Liefde, hoop en een toekomst vol muziek
Voor Suzan & Freek blijft de boodschap echter vooral positief. Ze koesteren dit nieuwe hoofdstuk in hun leven en proberen, ondanks alles, zo veel mogelijk in het ‘nu’ te leven. Zoals Suzan het verwoordde:
“Naast de angstige momenten, voelt het ook weer fijn om leuke dingen te doen. ‘Nu’ is alles wat er is, en daar proberen we zo veel mogelijk te zijn.”