Actueel
Youp van ´t Hek in diepe rouw: ´Ik kan het nog altijd niet geloven´
Het jaar 2024 heeft voor de 70-jarige cabaretier Youp van ’t Hek diepe persoonlijke verliezen gebracht, terwijl hij met zijn programma De Laatste Ronde zijn afscheidstournee langs theaters maakte.

In een interview met het programma Gesprek aan de Amstel vertelt Youp over de reeks tragische gebeurtenissen die zijn leven dit jaar hebben getekend. Vlak voor zijn zeventigste verjaardag overleed zijn broer Huib plotseling aan een hartaanval. “Ik dacht nog: nou, gaan we lekker ongecompliceerd mijn verjaardag vieren. En wat deed hij? Hij ging dood,” deelt Youp.

Verlies van Dierbare Vrienden
Naast het verlies van zijn broer moest Youp afscheid nemen van enkele goede vrienden. “Eén was al tien jaar ziek, dat kwam niet onverwacht. Maar een andere vriend overleed plotseling na drie jaar ziekte.

En uiteindelijk verloor ik een van mijn beste vrienden, het broertje van mijn vrouw, aan een virusinfectie. Dat was een groot verdriet,” vertelt de cabaretier.

Horrorvakantie in Italië
Alsof de reeks persoonlijke drama’s nog niet genoeg was, werd een vakantie in Italië een complete nachtmerrie. In zijn NRC-column beschrijft Youp hoe het geplande ontspannende uitje veranderde in een teleurstellende ervaring. Het verblijf was ver onder de verwachtingen, met een “zwembad” en zeezicht die zwaar tegenvielen.

De omstandigheden in het huis waren schrijnend, met een penetrante geur van dode muizen en een gebrekkige airco. “De luiken konden niet dicht, waardoor de zon je ’s morgens om 6 uur je bed uit fikt,” schreef Youp destijds.

Een Zwaar Jaar
2024 bleek een bijzonder zwaar jaar te zijn voor Youp van ’t Hek, waarin hij niet alleen zijn tournee voltooide, maar ook een reeks emotionele klappen te verwerken kreeg. Ondanks alles blijft hij openhartig over zijn ervaringen en de impact ervan op zijn leven.
Actueel
Jeroen Meus verklapt groot geheim achter Dagelijkse Kost: ‘We kijken heel anders nu!’

In een nieuwe aflevering van de podcast Achter de Schermen heeft tv-chef Jeroen Meus (47) enkele verrassende details onthuld over zijn populaire kookprogramma Dagelijkse kost. Wat op televisie lijkt op een simpele, vlotte bereiding van gerechten, blijkt achter de schermen een veel complexere operatie te zijn. Meus waarschuwt zelfs: “Als ik dit vertel, ga je nooit nog op dezelfde manier kijken.”

Simultane opnames van vier gerechten
Tijdens de opnames van een aflevering worden er per dag maar liefst vier verschillende gerechten bereid. Dit klinkt misschien als een logische taakverdeling, maar in werkelijkheid is de opnamestructuur veel intensiever. “Eigenlijk draaien we die recepten simultaan door elkaar,” legt Meus uit. “Ik verwissel dus voortdurend van T-shirt, zodat we aan iets anders kunnen werken wanneer bijvoorbeeld de goulash in de oven staat.”

Een principiële keuze
Meus benadrukt dat deze aanpak niet alleen tijdswinst oplevert, maar ook een principiële keuze is. “In sommige kookprogramma’s hebben ze al een afgewerkt gerecht klaarstaan, maar daar krijg ik iets van,” zegt Meus met afkeer. “Dat is toch niet hetzelfde? Ik wil dat het gerecht dat ik in de oven steek, ook daadwerkelijk het gerecht is dat de kijker te zien krijgt.” Deze werkwijze zorgt ervoor dat de show authentieker voelt voor het publiek.

Soms loopt het mis
Toch is het niet altijd makkelijk om deze werkwijze toe te passen. “Soms loopt het mis,” geeft Meus eerlijk toe. “Het is best verwarrend, en af en toe vergeet ik wel eens van T-shirt te veranderen.” Een klein risico dat hij graag neemt om het programma zo realistisch en eerlijk mogelijk te houden.
Luchtige anekdote over zijn telefoonnummer
Naast de werkwijze op de set deelde Meus in de podcast ook een grappige anekdote over zijn telefoonnummer. Na de ophef rond een aflevering van Plat Préféré over Adolf Hitler in 2008 besloot Meus zijn nummer te veranderen, omdat hij merkte dat iedere journalist zijn privé-nummer had.

Maar wat hij niet wist, was dat zijn oude nummer werd toegewezen aan niemand minder dan muzikant en producer Jean Blaute. “Tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren sprak Jean me erover aan: ‘Zeg manneke, al uw maten bellen mij ’s nachts wakker,’” herinnert Meus zich lachend.

Door deze onthullingen krijgt Dagelijkse kost een nieuwe dimensie, en zal het publiek ongetwijfeld met andere ogen naar de volgende afleveringen kijken!