Actueel
Insider onthult: ´Bauers-soap is compleet in scène gezet´
De televisie-industrie staat bekend om haar zorgvuldig geregisseerde producties, maar recentelijk ligt deze praktijk steeds meer onder een vergrootglas. Zelfs bekende persoonlijkheden zoals Raven van Dorst, die doorgaans bekend staat om haar authenticiteit, ontkomen niet aan kritiek. Haar programma Boerderij Van Dorst wordt ervan beschuldigd minder echt te zijn dan wordt voorgespiegeld.

Kritiek op Boerderij Van Dorst
Raven van Dorst krijgt forse kritiek te verduren vanwege onthullingen over haar programma. Zo blijkt dat de BN’ers niet echt zelf klussen of koken. Volgens Ellen ten Damme zijn veel van de getoonde activiteiten slechts voor de sfeerbeelden. Terwijl de kijkers denken dat de gasten zelf koken, wordt het eten in werkelijkheid door een cateraar geleverd. Deze onthulling roept vragen op over de oprechtheid van het programma.

Frans Bauer onder de Loep
Een andere BN’er die onder vuur ligt, is Frans Bauer. Zijn kerstsoap lijkt op het eerste gezicht een hartverwarmend inkijkje in het gezinsleven, maar critici betwijfelen de spontaniteit van de scènes. Angela de Jong, columnist voor het AD, beschreef hem aanvankelijk als een authentieke en bescheiden huisvader. Maar ze werd al snel teleurgesteld door wat ze zag.

Kunstmatige Scènes
Angela de Jong kaartte aan hoe een bezoek van Frans aan een tuincentrum volledig geregisseerd was. In de uitzending klaagde Frans over de drukte van zijn leven met uitspraken zoals: “Zo ben je de ster in Rotterdam, zo loop je met je vrouw in het tuincentrum.” Maar volgens Angela was dit alles behalve spontaan; de cameraploeg was voor die dag ingepland en de situatie volledig georkestreerd.

Onnatuurlijke Interacties
De Jong wees ook op het gedrag van Frans’ zoon Christiaan, die tijdens de opnames overdreven gekke gezichten trok. Dit soort ingestudeerd gedrag versterkte volgens haar het gevoel van kunstmatigheid. Ze stelt dat het publiek beter verdient dan dit soort in scène gezette momenten, vooral van iemand met de reputatie van Frans Bauer.

Een Lichtpuntje in de Soap
Niet alle scènes in de kerstsoap van Frans Bauer vielen echter in slechte aarde bij Angela de Jong. De momenten waarin de familie een acht meter hoge kerstboom opzette, wist ze wel te waarderen. Deze scène ademde volgens haar meer spontaniteit en plezier uit, iets wat de kijkers waarschijnlijk hoopten te zien.

Advies aan de Familie Bauer
Angela besloot haar kritiek met een goedbedoeld advies aan de familie Bauer. Ze raadt hen aan om zich in de toekomst te concentreren op het beleven van gezellige familietradities zonder de constante aanwezigheid van camera’s. Dit zou volgens haar zowel authentieker zijn als prettiger om naar te kijken.

Wat Vindt U?
Het blijft een discussiepunt in de televisie-industrie: hoeveel mag een programma geregisseerd worden voordat het zijn authenticiteit verliest? Mediacourant nodigt lezers uit om hun mening te delen. Moet de familie Bauer zich opnieuw uitvinden, of hoort dit bij het spel van de televisie?
Actueel
Jeroen Meus verklapt groot geheim achter Dagelijkse Kost: ‘We kijken heel anders nu!’

In een nieuwe aflevering van de podcast Achter de Schermen heeft tv-chef Jeroen Meus (47) enkele verrassende details onthuld over zijn populaire kookprogramma Dagelijkse kost. Wat op televisie lijkt op een simpele, vlotte bereiding van gerechten, blijkt achter de schermen een veel complexere operatie te zijn. Meus waarschuwt zelfs: “Als ik dit vertel, ga je nooit nog op dezelfde manier kijken.”

Simultane opnames van vier gerechten
Tijdens de opnames van een aflevering worden er per dag maar liefst vier verschillende gerechten bereid. Dit klinkt misschien als een logische taakverdeling, maar in werkelijkheid is de opnamestructuur veel intensiever. “Eigenlijk draaien we die recepten simultaan door elkaar,” legt Meus uit. “Ik verwissel dus voortdurend van T-shirt, zodat we aan iets anders kunnen werken wanneer bijvoorbeeld de goulash in de oven staat.”

Een principiële keuze
Meus benadrukt dat deze aanpak niet alleen tijdswinst oplevert, maar ook een principiële keuze is. “In sommige kookprogramma’s hebben ze al een afgewerkt gerecht klaarstaan, maar daar krijg ik iets van,” zegt Meus met afkeer. “Dat is toch niet hetzelfde? Ik wil dat het gerecht dat ik in de oven steek, ook daadwerkelijk het gerecht is dat de kijker te zien krijgt.” Deze werkwijze zorgt ervoor dat de show authentieker voelt voor het publiek.

Soms loopt het mis
Toch is het niet altijd makkelijk om deze werkwijze toe te passen. “Soms loopt het mis,” geeft Meus eerlijk toe. “Het is best verwarrend, en af en toe vergeet ik wel eens van T-shirt te veranderen.” Een klein risico dat hij graag neemt om het programma zo realistisch en eerlijk mogelijk te houden.
Luchtige anekdote over zijn telefoonnummer
Naast de werkwijze op de set deelde Meus in de podcast ook een grappige anekdote over zijn telefoonnummer. Na de ophef rond een aflevering van Plat Préféré over Adolf Hitler in 2008 besloot Meus zijn nummer te veranderen, omdat hij merkte dat iedere journalist zijn privé-nummer had.

Maar wat hij niet wist, was dat zijn oude nummer werd toegewezen aan niemand minder dan muzikant en producer Jean Blaute. “Tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren sprak Jean me erover aan: ‘Zeg manneke, al uw maten bellen mij ’s nachts wakker,’” herinnert Meus zich lachend.

Door deze onthullingen krijgt Dagelijkse kost een nieuwe dimensie, en zal het publiek ongetwijfeld met andere ogen naar de volgende afleveringen kijken!